Politik dan Masjid

Dari Majalah i:

Politik dan Masjid

“Apa maksud politik? Saya memahami politik sebagai ilmu mentadbir urusan manusia. Kalau ilmu mentadbir urusan manusia ini tidak boleh dibincangkan dalam masjid, bagaimana kita ingin mentadbir? Ilmu pentadbiran ekonomi juga sebahagian daripada politik. Jadi bagamana kita hendak kata bahawa politik itu bukan sebahagian daripada ajaran Islam. Mungkin ada yang menyempitkan pengertian politik ini pada politik kepartian. Konsep parti juga sebahagian daripada tuntutan Islam. Allah SWT sebut “Ada parti Allah dan ada parti syaitan.” Bagaimana kita hendak nafikan perkara ini.”

“Saya berani beri jaminan, jika orang PAS sendiri dijemput untuk memberi kuliah dimasjid2, mereka takkan sebut fasal PAS dan UMNO. Tetapi lain jika dipentas politik. Cuba buka kaset Tok Guru Abdul Hadi ketika mengajar di masjid, dia takkan sebut fasal politik. Di Masjid Rusila sendiri setakat yang saya tahu, dia tak pernah sebut fasal politik PAS-UMNO.
Saya pernah mengajar satu surau di Shah Alam berkenaan undang2 Islam. Kebetulan kitab itu tersebut berkaitan undang2 jenayah Islam. Saya tak sebut fasal politik tetapi apabila membincangkan soal hudud yang terdapat dalam buku tersebut, mereka kata saya nak kempen politik. Ini masalahnya… taksub dalam bentuk jahil ini yang susah.”

-petikan wawancara Ustaz Nasharudin Mat Isa, Setiausaha Agung Pas yang disiarkan dalam Majalah i keluaran Februari 2004. (baca wawancara penuh utk. memahami dengan lebih lanjut 😉 )

Ilalliqa’…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: