Personality & Communication

Entry 1:

“Remember the Golden Rule, ‘Do unto others as you would have them do unto you’? Most of us were brought up on its logic, and it makes good sense when we are talking about morals and ethics. But when it comes to getting along with others, the Golden Rule is tarnished. For those purposes, it should read, ‘Do unto others as they would have you do unto them.’ This is a secret relationship success. With all the various personalities we encounter every day, we need skills and help to give them what they want. Because all people have different needs and desires according to their own personalities, we have to learn how to meet these needs.”
Personality Puzzle, Florence Littauer & Marita Littauer.

Entry 2:

(Dialog antara sepasang suami isteri di suatu senja ketika baru sahaja pulang dari kerja.)

Isteri : Abang, sayang penat betullah hari ni.
Suami: Ha’ah la sayang… abang pung penat gak.

Agak2 nyer… apakah hasilnya perbualan ini? It will end up that… the wife is still cooking the dinner as usual, although she is very tired. :>

Ye ler… niat si isteri mengadu penat kat suami dia tue… berkias la kononnya… nak ajak si abang makan kat luar.. si abang nyer mana tahu mantik-mantik ni sumeer… lurus bendul… dah dijawabnyer macam tue.. si isteri ni kesian la plak tgk abang dia penat… masaklah jugak dia.

Moral of the story: Kalau lah si isteri tu cakap terus “Abang..abang.. malam ni kite makan kat luar jek lah yer… sayang penat la”. Agak2 yer… ape natijah nyer? Mesti si isteri tu tak yah masak dah malam tue… makan kat luar… so… communicate lah elok2… suami-isteri bawaklah berbincang… let yor spouse know what you have in mind. Masalahnya bangsa kita, bangsa Melayu ni lah bangsa yang paling susah nak berterus terang.. tul tak?

(contoh ini dipetik dari tazkirah yang aku dengar kat RMS 100.90 FM, setiap pukul 7.30 malam… cuba2 lah dengar… tazkirahnyer menarik 🙂 )

Entry 3:

Soalan pop kuiz : Tell the different between telecommunication and telecommunications.

Sape bleh jawab… dapat hadiah besh 😉

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: