Kempen ‘Kurangkan TV’

Abg Hairul, pensyarah MMU, naqib dan mentor Abu Adam, meninggalkan komen ini di The Idiot Box :

Assalamualaikum,
Tok Mudin,

I am starting an initiative to promote Malaysians to watch less TV. Would you be interested ?

Visit http://lesstv.blog.com

Abu Adam memang menyokong 100% inisiatif tersebut. Kurangkan TV. Bukan, bukan mengurangkan bilangan TV. Tapi kurangkan masa menonton televisyen. Banyak lagi aktiviti lain yang lebih bermanfaat boleh dibuat. Abg Hairul sendiri, dan keluarganya, adalah role model yang paling dekat. Sejak balik dari US pada 2001 (atau 2002, saya kurang ingat), rumah beliau tidak diisi dengan ‘kotak bodoh’ tersebut. Boleh je hidup!

Hidup tanpa TV, tiada siapa yang rugi!

Advertisements

7 Respons

  1. rasanya dah mmg mengamalkan kempen lesstv semenjak dua menjak ni. semua berpunca daripada kawasan yg dok duduk skrnag siaran tvnya agak kurengg sket. samapi sekarang terus mati minat nak tengok tv. jadilah tv tu lapuk berhabuk. kekadang on kan untuk anak main tekan2 button dia…

  2. cadangan kepada blogger-blogger yang menyokong kempen ini, buat satu banner dengan motto, cthnya: ‘Turn off TV, turn on life!’ (credit to: Imin).

    Semua blog yang menyokong kempen ini, dikehendaki meletakkan banner tersebut di blog masing-masing. Amacam?

    Sesiapa yang berminta untuk design banner itu, bagitau Tok Mudin yer!

  3. heheh … aku sokong. ni slogan aku – “tutup tv, buka minda” 🙂

    btw, apa cerita ya kat buletin utama sekarang ?

  4. Kamal, slogan yang baik. Tiada orang nak offer kepakaran design banner ker?

    Imin, cerita yang menarik!

  5. alhamdulillah, tq. abg mudin, saye dah mintak edry tolong buatkan banner..dia setuju 😀

  6. terima kasih imin!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: