[Recycle] Aksi bercakap lebih kuat dari perkataan?

Aku terkapai-kapai untuk mencari perkataan Melayu yang sesuai menggantikan perkataan recycle. Guna semula? Apa-apa ajalah!

Di rumah, apabila Adam melakukan sesuatu yang di larang oleh Ummi nya; contohnya cuba makan kertas atau mengoyakkan buku, Ummu Adam akan berkata, ‘Adam, jangan Adam’. Dan pastinya larangan itu tidak mendatangkan hasil, apalah yang budak berusia 7 bulan faham?

Maka aku akan berkata, ‘Action speaks louder than words‘. Dan terus mengambil kertas atau buku itu dari tangan Adam.

Apakah itu? Aku recycle kembali entri aku 3 tahun yang lalu di sini:

ACTION always speaks louder than words or plans or goals because only ACTION gets things done. Take small steps, but take them today. Call someone. Read something. Open a savings account. Invest a dollar, take a walk, talk with your kids. Whatever it is, just do it! Before you go to bed this evening, take some real, measurable, positive step (no matter how small) in the direction you want to go. Then tomorrow, do it again.

Jadi? Tak perlu cakap banyak. Tak perlu tunggu inspirasi. Buat saja!

Advertisements

5 Respons

  1. iye la din. bercakap saja, tak jadi kerja pun. tapi dengan bercakap, kita buleh sampai ke bulan tanpa roket tau? haha. Pasal buat sesuatu dengan mulut ni memang mudah sangat.

  2. assalamualaikum tok,
    dah dok dgr berita pasal cdgn nak mansuh upsr? meh masuk sini kalau berminat http://imin83.blogs.friendster.com/my_blog/2007/01/mansuh_upsr.html

  3. ya pakchik, cakap berpada-pada, jangan sampai kena saman!

    imin, dah tahu, komen lain kali, Insya Allah. Blog imin tu, tak boleh nak masuk. friendster kena block kat sini!

  4. hmm..abis camner nak teriakkan keadilan! camner nak sampaikan pesanan! kata pepatah: berani kerana benar!
    benarlah kata pepatah: baling batu sembunyik tangan. hehe..sape pun tak tau kan. uhmp..selamat!

  5. adikyah, kalau cakap dan buat tak apa. banyak pun tak apa. cakap tak buat tu yang susah, kata orang, boleh blah la!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: