[Buku] The Innocent Man


The Innocent Man oleh John Grisham

5 bintang aku berikan untuk buku ini. Buku ini berjaya aku habiskan di Balok baru-baru ini. Dah lama beli. Disember tahun lalu lagi, tapi baru ada masa nak baca. Aku tak pandai nak tulis review. Jadi bacalah review dari Bookdiva ini.

This was an excellent book, written about an appalling set of circumstances, in which Ron Williamson was arrested, and in which he found himself sitting on death row, awaiting the final walk of his life. That these events changed the course of Williamson’s life (and the lives of others, near and dear to him), in incomprehensible ways, is an understatement.

That this travesty of justice could happen, here, is beyond belief. John Grisham’s insight, eloquent and extremely well-articulated account of the true events of this fiasco, is something that does not leave you, and you continue to think about the non-fiction story, long after you have finished the last page, not only due to the extreme misconduct of the public officials, but due to the frightening fact that this could happen to anyone, anywhere. It is very unsettling.

That Grisham, himself, has said, he will not author another book of non-fiction, due to the fact that this particular story exhausted him, not only the research and writing of Ron Williamson and what happened to him, and writing about all of the others involved, but due to the fact it took an extreme emotional toll on him, and one he is still recovering from. He has publicly stated that this was one book he did not enjoy writing, and, that for him, it is an enormous negative, not conducive to his authoring books of this genre in the future.

Bagi aku sendiri, berbanding buku-buku Grisham yang lain, buku ini memang sukar untuk dihabiskan. Bukan, bukan kerana ia tidak menarik. Tetapi kerana pengaruhnya terhadap emosi aku, menyebabkan aku tak sanggup untuk mengetahui cerita selanjutnya. Kalau novel-novel Grisham yang lain, cepat-cepat sahaja mahu dihabiskan, kerana tidak sabar ingin mengetahui kesudahannya.

Membaca buku ini, hanya membuktikan lagi (walaupun bukti tidaklah diperlukan) bahawa undang-undang ciptaan manusia itu banyak sangat lompangnya. Terlalu mudah ia untuk dieksploitasi oleh orang-orang yang mempunyai kepentingan.

Selamat membaca!

Advertisements

11 Respons

  1. Thank you for sharing my review.

  2. you’re welcome, LorriM

  3. haha…buku bli thun lepas lagi tp tahun nae bru hbs…lamanya….

  4. boleh tahan gak review dia…..

  5. john grisham mmg superb. fav author cik kema. cik kema harap sgt kalau ader writer mcm dia kat mesia ni. skrg cik kema tgh bc buku2 faisal tehrani. dia sgt bagus! erk… dia dah kahwin ker belum ek? hahahaha

  6. huh..nak mengabiskan buku omputeh setebal nie memang susah.. tp kalau leh abis sah terer speaking Enlish nnti

  7. nak pinjam! hehehhehe

  8. dah lama aku tak baca buku inggeris

  9. Saya ada baca pasal buku ni dalam The Star, dulu. Buku ni satu-satunya karya bukan fiksyen John. Dan kata John sendiri, buku paling sukar dia pernah tulis.

    tok mudin, versi paperback buku ni dah ada ke? Kali terakhir saya masuk kedai buku yang ada cuma yang kulit keras. Yang tu mahal wo.

  10. Spongebob, aku kata, aku beli tahun lepas, bukannya start baca tahun lepas. Aku beli saja, belum baca lagi. Untuk rekod, buku itu dihabiskan dalam masa kurang 2 minggu. Hehe!

    Cik Kema, yep. Aku baca semua buku John Grisham, kecuali Skipping Christmas.
    Faisal Tehrani? erk… rasanya single lagi. Cubalah! Hehe!

    Kemat, terer ke? Entahla, tapi bagi aku, pembacaan novel omputeh ni, memang banyak membantu kemahiran berbahasa Inggeris aku. Terutama vocab.

    Izinni, boleh. Email mudin001-at-gmail.com

    KB, buku apa yang kamu baca?

    Rol, betul. Versi paperback rasanya belum ada. Kulit keras tu memang mahal!

  11. ha! dia single lagi? yahoooo! hahahaha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: