16

image_00292.jpgSasaran awal aku pada tahun ini ialah ingin menghabiskan sekurang-kurangnya 2 buah buku sebulan. Menjelang akhir Jun ini, jumlah buku yang telah dihabiskan ialah 16 buah . Purata 2.67 buah buku sebulan. Melebihi sasaran. Bravo! Adikyah, tekaan kamu hampir tepat, malangnya tiada hadiah untuk hampir tepat.

Ini senarai buku-buku tersebut.

Bahasa Melayu (Malaysia?)

  1. Harun Aminurrashid Pembangkit Semangat Kebangsaan, Abdullah Hussein
  2. Ranjau Sepanjang Jalan, Shahnon Ahmad
  3. Hujan Pagi, A Samad Said
  4. Hadharah Islamiah bukan Islam Hadhari, TG Abdul Hadi Awang
  5. Kembara Seorang Reformis, Rashid Redha
  6. PAS Dalam Arus Perjuangan Kemerdekaan, Panel Pengkaji Sejarah Pusat Penyelidikan PAS
  7. Dari Salina ke Langit Petang, A Samad Said
  8. Ayat-ayat Cinta, Habiburrahman El-Shirazy
  9. Atas Nama Cinta, Isa Kamari

Bahasa Inggeris

  1. Freakonomics, Steven D. Levitt and Stephen J. Dubner
  2. Toxic Bachelors, Danielle Steele (tak payah bacalah buku ni, hampas!)
  3. 1421: The Year China Discovered the World, Gavin Menzies
  4. The Innocent Man, John Grisham
  5. Jackdaws, Ken Follet
  6. To kill a Mockingbird, Harper Lee
  7. The Historian, Elizabeth Kostova

Jadi, tiada pemenang untuk hadiah misteri! Cuba lagi di lain kali. Ini entri penamat untuk minggu ini. Jumpa lagi pada minggu depan.

Advertisements

20 Respons

  1. saya nak teka 15 mula2.. isk kalau tak sipi2 nak betul.. hehe

    Tok Mudin: achik, sipi-sipi pun takde hadiah 😛

  2. arghhh! benci benci! 28 bahagi 2 jawapannya. ceh! tok, hadiah saguhati tak der ker… kesianla kat saya ni… huhuhuh

    Tok Mudin: Kira 28 bahagi 2 pun salah, macammana nak hadiah? Hahaha!

  3. weh.. aku tuleh nambelas.. sapa dilit perkataan belas tu.. tak guna… haha…
    kema.. 28 bahagi dua, bukan 14 ke?

    Tok Mudin: Pa’chik, tiada belas untukmu! Haha!

  4. chop chop…
    aku tullih nam….buleh… nam belas la tu… apa ra…

  5. huih! bagus betui la tu. saya dari bulan 2 sampai sekarang tak abih2 baca “Road to Mecca”. asal baca je mesti tertido. hahahahhaa
    anyway ..untuk sekian kalinya … muka hang memang macam sikentut mawi tu laa. ada tak yang tersilap mintak otograf kat hang? hehehhee

    Tok Mudin: Kak Izinni, sila rujuk tips no. 10 dalam entri Menjadikan membaca sebagai ‘habit’. Road to Mecca tu, salah satu buku yang aku baca, tapi tak habis-habis lalgi 🙂

    Pasal Mawi, ces! Kalau mahu, boleh saja aku buat satu entri, cerita-cerita orang meMawikan aku, di dalam lif, di kedai gunting rambut, di pejabat dan di mana-mana saja. Tapi malaslah, nanti orang kata aku perasan!

  6. ahh.. pengajur tipu!!!!

    sama cam peraduan 55,56,56,58,59,60,61 tahun setesen tibi pak itam… ada peraduan, takde pemenang…

    ahh… pengajur tipu!!!

  7. hahaha… silap la! tapi boleh la.. sipi sipi..

    *larikkkkk!!! maluuuuu!!!!

  8. ahh… pengajur tipu!!!

    Tok Mudin: Pakchik, aku tak tipu… haha!

  9. Syabas, mudin! Saya pun kena tambah angka saya (jangan tanya, takkan cakap).
    Ada tips untuk kongsi? Saya baca-baca jenis buku, ada yang tak menarik sampai 2-3 hari baca pun 2-3 muka je yang dapat. Yang minat memang laju la baca, tak ada masalah.
    Sekali lagi, syabas.

    Tok Mudin: Rol, selamat menambahkan bacaan. Tips erk? Dah baca entri Menjadikan membaca sebagai ‘habit’? Tips saya sendiri… tengoklah, Insya Allah akan cuba dikongsi dalam entri-entri akan datang.

  10. rajin betul kau ni

    Tok Mudin: Heh!

  11. Alaaaa tok, dah hampir-hampir la tuh. Bagi la tok, sipi-sipi pun dah memang terer gak le tuh. Nak hadiah tok, nakkkk. Adikyah nak hadiahhh. Alaaa tok kalo tok tak nak kasi hadiah yg grand2 tuh, tok kasi keta Harrier secondhand pon jadik la. keskeskeskeskes …!
    Cuba tok teka berapa banyak adikyah beli buku dari Jan sampai Jun? Diulangi beli tau. Baca tak kira! keh keh keh keh!!!

    Tok: Hehe… ni teka-teka ni, ada hadiah misteri ke? 😀

  12. Penganjur tipu! – pa’chik.

    Itu mesti calon yg ditipu penganjur hadiah keta yg itu… hikhikhikhik

  13. tipooooooooooooooooooo!!!

  14. Awe.. neh

    anok sdaro tok guru.

    Tok Mudin: Ok, terima kasih! Nanti aku tengok/dengar/hadam!

  15. tak pasti kenapa… tapi dah makin kurang minat membaca buku, lebih berminat membaca artikel di internet atau blog atau newspaper. rase for the past 3 years… boleh kira dengan jari berapa buku yg habis dibaca… apa2 pun… tahniah mudin kerana masih mengekalkan tabiat murni ini… 🙂

    Tok Mudin: Abang Rahimi, saya kurang minat baca bahan ilmiah di internet. Tak rasa ‘roh’nya tu. 🙂 Artikel-artikel pendek, berita, gosip… bolehlah di internet.

  16. actually just surfin thru but can’t help it, Danielle Steele in the list…hahaha. Ayat-ayat Cinta, too good to be true.

    Tok Mudin: Wan, buku Danielle Steele dan Ayat-ayat Cinta itu, kedua-duanya buku Ummu Adam. Aku baca juga. Ayat-ayat Cinta satu buku yang bagus, bacalah kalau belum!

  17. Ayat-ayat Cinta dah baca dah..sbb tu saya cakap, too good to be true. 🙂

    Tok Mudin: Benar, terlalu ideal. Tetapi bukankah yang ideal itu impian kita semua? 🙂

  18. I don’t mind tak seideal itu..frankly speakin’ 🙂

  19. Assalamualaikum,…

    Best ker novel innocent man john grisham tuh?
    tahun lepas baca the broker.. best la
    nanti review keluar, citer kat saya ek, kalu best nak beli

    Wassalam

  20. […] tahun pertama 2008 sebanyak 16 buah buku. Jumlah yang sama banyak untuk tempoh yang sama pada tahun lalu. Kamu […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: