Johor bakal bankrap?

Pernah dalam satu forum, lama dulu, aku berdebat dengan seorang rakan tentang sumbangan kerajaan PAS Kelantan sejak mula memerintah dari tahun 1990 dulu. Kata aku, antara perkara pertama yang kerajaan PAS buat, walaupun orang tak nampak, ialah melangsaikan hutang-hutang tertunggak tinggalan kerajaan UMNO sebelumnya.

Ada statistiknya pada masa itu. Tapi aku lupa. Aku cuba cari kembali perdebatan tersebut dalam forum berkenaan, tapi tak jumpa, mungkin sudah dipadamkan. Apa yang pasti, dah banyak hutang yang telah dilunaskan oleh kerajaan PAS Kelantan. Negeri-negeri lain dibawah BN lebih banyak berhutang. Contohnya Johor. Rakan itu berhujah, apa peduli kerajaan berhutang atau tidak? Bukankah hutang itu untuk kemajuan dan pembangunan negeri? Untuk kemudahan rakyat?

Ya, kita mungkin tidak tahu implikasinya kepada rakyat apabila kerajaan negeri berhutang. Ada kesan kepada rakyat? Apa kesannya jika Johor diisytihar bankrap, contohnya?

Advertisements

4 Respons

  1. bodohnya pendapat orang tu… kalau negeri bengkrap.. nanti segala cagaran hutang negeri akan kena rampas, nanti tak dapat bayar gaji kakitangan kerajaan negeri… nak mampos???

    dude, ada satu negeri di utara yang hutang sampai dua billion neh… kalau aku jadik ketua pembangkang, tak hingin aku nak perintah negeri tuh… buat tambah bala je tulung dukung biawak hidup…

    Pakchik: Kita kata bodoh, dia tak rasa bodoh. Bukankah kefanatikan terhadap sesuatu membutakan kita?

  2. di KT lagi best. ada orang situ pertikaikan, 1 term bagi kat PAS, PAs tak leh buat ape-ape. Dia orang tak sedar siapa yang berterm-term di KT tu, KT tu gitu gak. nak bawak turun orang atas senang, nak bagi sedar orang bawah ni yang susah.

    cakap pasal bankrupt ni, nak kena jadi betul baru dia orang nampak.

    Tok Mudin: Ya, setuju! Nanti kalau Johor ke mana-mana negeri BN betul-betul bankrap, kita tengok apa yang jadi.

  3. accia,
    yang beh nya orang kt, masa pas perintah tak kena cukai pintu, la ni dah kena balik.
    tak tahannya, nuar musa nak suruh kelantan hapuskan cukai pintu.. negeri dia yang lain, tak hapuskan pun…

    Tok Mudin: Pakchik, apa kabar Nuar Musa lo ni?

  4. sehak.. segar bugar lagi..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: