Perang Siber 3: Azalina vs Allah?

Azalina Othman Said, pemegang tali pinggang hitam, yang baru-baru ini telah dilantik sebagai panglima perang siber Islam Hadhari, nampaknya telah menjaringkan gol sendiri dengan kenyataan terbarunya yang disiarkan oleh Khaleej Times Online.

‘Muslim sportswomen need not cover up’
(Reuters)
11 July 2007

PUTRAJAYA – Malaysia’s sports minister, a Muslim woman with a martial-arts black-belt, likes to lead by example: she does not wear a headscarf and insists that Muslim sportswomen do not have to cover up either.

Azalina Othman Said, 43, believes women offer the best chance of glory for a modern Muslim nation hungry for sporting success — but in trying to encourage more girls to take up sports, she is quietly holding the line against conservative Islam.

Wearing a tracksuit-top and pants, Azalina told Reuters in an interview in her office on Tuesday that Muslim sportswomen were free here to dress just like their non-Muslim rivals, whether in the pool, on the diving board or in the gymnastics arena.

“It’s never become an issue in Malaysia,” she said, declaring that women of all ages should, and do, feel free in this country to “wear shorts and jump around”.

“I mean we have Muslim gymnasts wearing tights and it’s never crossed anyone’s mind about how athletes are dressed. I am quite thankful that the people of Malaysia are still open-minded.”

Sengaja atau tidak, kenyataan itu sebenarnya melancarkan perang terhadap Tuan Punya Hukum. Bukan hukum PAS, bukan juga hukum bloggers! Apapun, ia sememangnya seolah-olah memberikan bola tanggung kepada para bloggers. Antara blog yang telah menyentuh isu ini ialah:

‘Open minded’ tak bermaksud ‘open baju’. Atau mungkin mereka yang tak open their mind towards Islam yang mereka mengakui diri mereka tu.

Memang, saya suka berkongsi keistimewaan paras rupanya.
Tetapi, jarang teramat jarang saya dapat berkongsi pendapatnya. Tambahan pula bila dengan bagaknya beliau mengambil alih kuasa Allah s.w.t. dan menyatakan ‘Muslim sportswomen need not cover up‘.
Datuk Seri, apa pun orang kata, Tuhan menjadikan Datuk Seri cantik, menarik dan istimewa. Janganlah burukkan diri Datuk Seri dengan perangai bukan-bukan!

Advertisements

8 Respons

  1. This is a hot topic…she has made a big mistake in her political career. It might be short lived.

    Tok Mudin: With the current government, you cannot expect anything good to happen. 🙂

  2. No, bro Achmed Rauff!

    She has done the right thing in the eyes of her masters. She has the right sermon for the right temple.

    Tok Mudin: Exactly!

  3. din,
    nanti kalau ko jumpa dia… bagi tau…
    tuhan pun bukak keahlian nuraka terbuka untuk sesiapa saja…
    takpa… tuhan buat nuraka ni luas.. muat la untuk orang-orang yang ‘open mainded’ tuh…

    Tok Mudin: ok… kalau aku jumpa dia… hehheh!

  4. ‘bola tanggung’! LOL!!
    memang sesuai cara penulisan tok ni dengan menteri sukan ni. saya tak fikir nak buat begitu. bukan apa, nak menarik minat pembaca agar lebih peka.

    Tok Mudin: kat mana yang sesuai tue? hehheh!

  5. nak tunjuk bijak la tue..skali petir kat mulut tu baru padan muka..

  6. Huh… kdang2 mereka anggap diri mereka berkuasa bila dah dok kat atas nun.. nie semanagt MESIA boleh kot…

  7. jahanam btul yg tulis blok ni…mcm lah korg tu baik sgt…org yg xpakai tudung xsemestinya xbaik…org yg pakai tudung baik sgt ker…mperangai mengalahkan orh yg bertudung….sudahlah…jgn dok mengata org sgt… yg pnting hati mesti mau baik…ingat sikit oi…

  8. org yg x paham mst akan marah punye ngan blok ni..lagi2 ngan semut api tu..
    nak buat benda baik mmg harus tapi lau buat baik byk2 pun lau x buat yang wajib ape kejadahnye..
    eh..lu pk la sendiri..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: